Vad är privatleasing?

När en privatperson långtidshyr en bil till en fast månadskostnad så kallas det för privatleasing eller att leasa bil privat. Privatleasing är ett enkelt och bekymmersfritt bilägande som har ökat med mer än 600% bara dom senaste 5 åren i Sverige. Om vi kollar på alla bilar som rullar på våra svenska vägar idag är ungefär var åttonde bil en privatleasad bil. Privatleasing har alltså blivit en av de populäraste sättet att äga sin bil idag. Denna stora ökning beror på att de flesta flesta som leasar är väldigt nöjda och leasar därför även nästa bil. Det som är lite tråkigt är att många tidningar och medier varnar mycket olika fallgropar om privatleasing som gör många kunder osäkra onödan. Det jag ska visa nu bevisar att dem som leasar är väldigt nöjda.

Nästan alla märken erbjuder privatleasing till sina kunder. Normalt så leasar man en bil på 3 år alltså 36 månander. Det finns också avtal som sträcker sig 24 och 12 månader också. Den normala körsträckan som de flesta privatpersoner kör är 1500 mil per år. Även här finns det möjlighet till att ändra om man kör längre mil per år. I avtalet så brukar serviceavtal ingå. Det betyder att all den servicen som uppstår under tiden du brukar bilen står återförsäljaren för den kostnaden.

På denna sida hittar du allting som rör att privatleasing. Har du frågor eller inte hittar det du söker är du alltid välkommen att skriva till hej@biloffert.se eller kontakta vår kundservice.

privatleasing

Fördelar

Privatleasing står för bekymmersfritt bilägande. Det betyder att du har en fast månadskostnad och behöver inte oroa dig för oförutsedda utgifter. Du betalar ingen kontantinsats och du slipper sälja bilen efter avtalstiden är slut. Många som inte är insatta tycker att andrahandsvärdet av en bil är rena grekiskan att hålla koll på, även det slipper du med privatleasing eftersom återförsäljaren garanterar restvärdet på bilen när avtalstiden är slut. Du behöver alltså endast tänka på att hålla dig till de miltalet ni kommit överens om och hålla bilen i normalt slitage.

Nackdelar

Det är ibland svårt men framförallt dyrt att säga upp ett leasingavtal i förtid. Eftersom att man inte behöver lägga in någon kontantinsats när man hämtar ut bilen så ligger ofta bilens värderade pris under det finansierade beloppet hos finansbolaget om man skulle vilja säga upp avtalet i förtid. Samma sak gäller med bilens skick och körsträcka. Återförsäljaren som räknat med att bilen som kommer tillbaka efter leasingperioden är i normalt slitage för de miltal och period bilen har brukats. Du kan ej dra av räntan i deklarationen som du kan göra med ett billån.

Biloffert tips till dig som funderar på privatleasing

För att hitta rätt bil till rätt pris måste du jämföra. Det kan du antingen göra på vår hemsida helt kostnadsfritt eller på det att åka till varje enskild bilfirma. Ta in flera offerter för att jämföra alla avtal och glöm inte att ställa frågor. Du kan också gå in på oberoende guider om privatleasing ( https://goo.gl/oM4QEB ) för att förstå ännu tydligare vad som ingår. En fördel med privatleasing är att det är enkelt. Det kräver också ett engangemang från dig att läsa igenom avtalet innan. Gör du det så slipper du till största sannolikhet obehagliga och dyra överraskningar vid avtalsperiodens slut.

Vad är onormalt slitage?

Normalt slitage är det skicket som bilåterförsäljaren förväntar sig att bilen är i när du lämnar in bilen efter avtalstiden. Onormalt slitage är alltså det slitage som är utöver vad som är normalt. De flesta har skötselråd som de skickar med när du hämtar bilen.

Vad kostar det att köra mer än avtalad körsträcka?

Det är lite olika för olika märken. Hos vissa bilhandlare så kostar det 7:- per över mil och hos vissa kostar det 15:- per övermil. Ta reda på vad varje extra mil kostar hos den du skall leasa hos och ha med i beräkningen att dina övermil blir kostsamma oavsett.

Vad är restvärde?

De flesta bilfirmor garanterar restvärdet på deras privatleasing. Restvärde är det värde som bilen står i efter avtalstiden hos finansbolaget. Man kan också likna det med att det är skulden som är kvar hos finansbolaget.

Exempel: Bilens nypris 134900:- Restvärdet efter 36 månaders leasing är 52% dvs 70148:- är restvärdet.

Räkneexempel – Köpa bil vs Privatleasing

Det finns många olika sätt att räkna ut kostnad för vad som är billigast och det finns flera olika hemsidor som har uträkningar för detta. En av dessa hemsidor är faktiskt Motormännen som gjort en undersökning om det nya bilägandet. Där visar uträkningen att om man väljer privatleasing istället för att köpa är leasingalternativet billigare.

En annan bra artikel som vi vill tipsa om är Göteborgsposten som sammanställt en stor lista över återförsäljares privatleasingerbjudanden och vad det kostar per månad. För att sammanfatta ett av deras exempel så har vi valt en Golf TSI 110 hk genom bilfirman Din Bil. Om du skulle privatleasa den inklusive kostnader för skatt, service, försäkring och vinterhjul förvaring skulle den kosta ca 3030 kronor per månad. På tre år blir kostnaden totalt 109080 kronor. Att köpa bilen ny enligt artikeln så kostar det 197 500 kronor. Om du då tar ett billån så måste man lägga in 20 procent i kontantinsats (39500 kronor), därefter tar du ett billån på resterande beloppet 158000 kronor. Swedbank har en snabbkalkyl för att räkna ut månadskostnaden för billån och i det här fallet blir den 4661 kronor i 36 månader (Räntesats 3,95%). Kalkylen beräknar inte att bilen är helt betalad efter 36 månader utan att det ligger en skuld kvar på bilen likt privatleasingens restvärde.

  • Privatleasing Golf TSI 110 hk3030:- /mån (109 080:- efter tre år)
  • Köp Golf TSI 110 hk genom billån4661:- /mån (167796:- efter tre år)

För att du skall tjäna på att köpa bilen genom billån så måste du sälja bilen för minst 58000 kronor efter tre år. Vi uppskattar att säljpriset är ca 120 000 kronor efter tre år.

Om man vill köpa så behöver du kontantinsats för lånet, stå för service och själv hålla koll på andrahandsvärdet samt sköta försäljningen av bilen när det är dags att byta. Skillnaden genom att privatleasa en bil istället är att du låter återförsäljaren tillsammans med deras finansbolag räkna ut en månadskostnad som passar din budget och sedan sköter dom resten med det garanterade restvärdet osv. Om man kan räkna ut ett värde på allt mer jobb som det blir genom att köpa en bil så börjar man förstå varför privatleasing blivit så populärt det senaste.

Maila vår support kostnadsfritt
hej@biloffert.se

Betalningar

När du väljer privatleasing så betalar du inte in någon kontantinsats till skillnad från ett billån då kontantinsatsen ofta är runt 20%. Efter det så får du en faktura varje månad på det förbestämda beloppet för bilen tillsammans med övriga kostnader för service, försäkring vinterhjul osv. Privatleasing har ofta lägre månadskostnad om man jämför med andra finanslösningar eftersom att du betalar endast för att använda bilen istället för att äga den.

Du betalar aldrig fullt pris för bilen utan du betalar bara skillnaden mellan säljpriset och det förväntade värdet av bilen efter 3 år. Det kallas restvärde. Fördelen med restvärde är det är garanterat från återförsäljaren.

Det spelar alltså ingen roll om det exempelvis skulle bli förbud mot dieselbilar i hela Sverige om 5 år vilket hade lett till att dieselbilar hade varit värda 0:- på marknaden. Har du en privatleasing så är det finansbolaget som riskar och inte du!

Hur ser ägandet när jag leasar?

När du leasar så äger du inte bilen utan det gör finansbolaget. Kollar man upp bilen i trafikregistret så står du som brukare på bilen och finansbolaget står som ägare på bilen. Du får därför heller inte hem den gula ägarbytarlappen när du leasar jämfört med när du köper bilen. Du får däremot hem den blåa av och påställningslappen.

Vilka garantier får jag med privatleasing?

Du har alltid samma garantier som om du skulle gå in och köpa bilen av återförsäljare. Det är faktiskt så att du i dom flesta fallen till och med har extra garantier när du leasar. Dom flesta bilmärken har 3 års nybilsgaranti på alla deras bilar och det är viktigt att dubbelkolla. För dom märkena som har 2 års nybilsgaranti normalt sätt brukar lägga till 1 år extra i erbjudandet så att om du leasar i 3 år är du skyddad under hela tiden.

-Nybilsgaranti gäller bilen och den utrustningen som följer med i leasingen så som motorn, teknik, el osv.

-Nybilsgarantin gäller inte för förslitningsdelar exempelvis ett stenskott i framrutan, vindrutetorkarens torkarblad, en lampa går sönder osv.

Sen finns det något som heter vagnskadegaranti och den brukar vara 3 år från det datumet att bilen registreras. Vagnskadegarantin täcker halva delen av din försäkring, det gör att du endast behöver ha halvförsäkring under leasingperioden. Vagnskadegarantin gäller för din bil om du exempelvis skulle backa in i en stolpe, singelolycka eller liknande. Fortsätt läs om du vill veta mer om försäkring

Hur funkar försäkring med privatleasing?

När du privatleasar en ny bil så ingår vagnskadegaranti. Det innebär att du endast behöver ha halvförsäkring på din nya bil. I halvförsäkringen finns någon som heter trafikförsäkring och den används för att skydda andra trafikanter som exempelvis om du skulle köra på mig och min bil i trafiken.

Ofta så har den återförsäljaren som du leasar bilen ifrån ett förslag på en vad en försäkring skulle kosta men det är helt fritt att välja på vilken du själv vill ha. Oftast kan de vara till fördel att använda återförsäljarens märkesförsäkring.

Om du har otur och hamnar i en situation där du behöver använda din försäkring så är det bara att ringa till försäkringsbolaget så sköter dom resten precis som vanligt. För att sammanfatta både garantier och försäkring så dubbelkolla så att allting finns under hela avtalsperioden.

Vad är ett privatleasing serviceavtal?

I ditt leasingavtal så kommer det till största sannolikhet finnas ett serviceavtal inkluderat i kostnaden. Var noggrann med och kolla vad som ingår och vad som inte ingår i ditt serviceavtal och kolla även om det går att köpa till något extra underhåll som kan vara till fördel för dig under leasingperioden.

För att nämna en tilläggstjänst som kan vara skön att ha ikluderat i månadskostnaden är hjulförvaring och däckskifte. Tänk va skönt att inte behöva rota i garaget eller i förrådet efter däcken när kylan börja närma sig utan bara ringa och beställa en tid.

Skatter och avgifter:

Vad det gäller skatter och avgifter är dom samma som om du skulle köpa bilen. Eftersom att det är du använder bilen så är det också du som skall betala vägskatt en gång per år och det ingår alltså inte i månadskostnaden. Övriga förbrukningskostnader som tillkommer är bland annat:

Spolarvätska, bränsle, böter, tvätt och avgifter osv.

De avgifter som skiljer från att köpa är att finansbolaget oftast har en uppläggningsavgift som du betalar en gång samt en fakturaavgift om du inte väljer att betala genom E-faktura eller autogiro. Dessa avgifter gäller självklart också om du tar ett lån för att finansiera din bil också.

En viktig punkt som vi inte får missa är räntan. Eftersom leasingavgifter oftast bygger på rörlig ränta kan månadskostnaden förändras både uppåt och nedåt beroende på ränteläget. En tumregel är att 1% ränteskillnad ger ungefär 100 kr i förändrad månadskostnad beräknat på en bil som kostar ca 150 000 kr.

Återlämning av privatleasing:

När det är ca 6 månader kvar på din leasing så kommer du bli kontaktad av din återförsäljare för ett skållad förhandstest. Där går ni igenom bilen tillsammans och för även se över om du är intresserad av att hämta ut en ny bil samma dag som du lämnar in din nuvarande.

Blir du inte kontaktad av din återförsäljare så är mitt tips att kontakta dem, det brukar enligt erfarenhet vara mycket bättre att ses en tid innan man skall lämna tillbaka sin bil. Det som kan hända när du lämnar tillbaka bilen är att du kan bli debiterat en avgift för övermilskostnad samt om inte bilen uppfyller Normalt slitage.

 

VIKTIGT

Du har hyrt den här bilen och när man hyr något skall man lämna tillbaka det. Mitt bästa tips är att tänka att den bilen du lämnar in skall återförsäljaren tvätta av invändigt och utvändigt för att sen annonsera och sälja.

Vilket skick hade du velat ha om du skulle köpa en bil som var tre år gammal och rullat 4500 mil av bilfirma?

Skillnaden här om man jämför om du hade köpt bilen är att du kanske inte hade gjort någonting åt en parkeringsskada på flera år medans när du leasar bilen har du ett förbestämt datum du skall lämna in bilen.

Förutom eventuella skador och övermil så betalar du inget annat alltså vilket är en stor fördel och väldigt bra service.

Något du skall fråga efter hos bilfirman är en skötselguide för hur dom bedömmer normalt slitage, som den här exempelvis, här ser du tydligt vad som är normalt och inte.

Andrahandsvärde:

Nu kommer vi till en av de största fördelarna med privatleasing som få faktiskt räknar in i priset man betalar per månad – Garanterat restvärde!

Du behöver alltså inte tänka på andrahandsvärdet mer än att följa de riktlinjer för normalt slitage och övermil.

 

  • Du slipper sälja bilen själv genom att antingen agera säljare och byta in bilen och försöka få så högt pris av återförsäljaren som möjligt eller lägga ut den på annons och bli nedringd av 50 ”köpare” under en timme där alla ger dig bara ger dig skambud och i förlängningen bara göra en förlustaffär.
  • Ingen privatperson tjänar pengar på att ha en bil. Bil är mig ett fortskaffningsmedel så varför äga något som du redan innan vet att värdet till 110% bara går neråt?

Köper du din mobil kontant eller betalar du av den genom ditt abonnemang?

För att sammanfatta denna punkt så kan du i lugn och ro koncentrera dig på vilken bil du vill ha nästa gång och inte hur du ska bli av med din nuvarande. Du lämnar enkelt tillbaka bilen till återförsäljaren och du kommer aldrig uppleva en situation om att du känner att du får sämre betalt för din bil än vad du hade tänkt.