Betalningar
När du väljer privatleasing så betalar du inte in någon kontantinsats till skillnad från ett billån då kontantinsatsen ofta är runt 20%. Efter det så får du en faktura varje månad på det förbestämda beloppet för bilen tillsammans med övriga kostnader för service, försäkring vinterhjul osv. Privatleasing har ofta lägre månadskostnad om man jämför med andra finanslösningar eftersom att du betalar endast för att använda bilen istället för att äga den.
Du betalar aldrig fullt pris för bilen utan du betalar bara skillnaden mellan säljpriset och det förväntade värdet av bilen efter 3 år. Det kallas restvärde. Fördelen med restvärde är det är garanterat från återförsäljaren.
Det spelar alltså ingen roll om det exempelvis skulle bli förbud mot dieselbilar i hela Sverige om 5 år vilket hade lett till att dieselbilar hade varit värda 0:- på marknaden. Har du en privatleasing så är det finansbolaget som riskar och inte du!
Hur ser ägandet när jag leasar?
När du leasar så äger du inte bilen utan det gör finansbolaget. Kollar man upp bilen i trafikregistret så står du som brukare på bilen och finansbolaget står som ägare på bilen. Du får därför heller inte hem den gula ägarbytarlappen när du leasar jämfört med när du köper bilen. Du får däremot hem den blåa av och påställningslappen.
Vilka garantier får jag med privatleasing?
Du har alltid samma garantier som om du skulle gå in och köpa bilen av återförsäljare. Det är faktiskt så att du i dom flesta fallen till och med har extra garantier när du leasar. Dom flesta bilmärken har 3 års nybilsgaranti på alla deras bilar och det är viktigt att dubbelkolla. För dom märkena som har 2 års nybilsgaranti normalt sätt brukar lägga till 1 år extra i erbjudandet så att om du leasar i 3 år är du skyddad under hela tiden.
-Nybilsgaranti gäller bilen och den utrustningen som följer med i leasingen så som motorn, teknik, el osv.
-Nybilsgarantin gäller inte för förslitningsdelar exempelvis ett stenskott i framrutan, vindrutetorkarens torkarblad, en lampa går sönder osv.
Sen finns det något som heter vagnskadegaranti och den brukar vara 3 år från det datumet att bilen registreras. Vagnskadegarantin täcker halva delen av din försäkring, det gör att du endast behöver ha halvförsäkring under leasingperioden. Vagnskadegarantin gäller för din bil om du exempelvis skulle backa in i en stolpe, singelolycka eller liknande. Fortsätt läs om du vill veta mer om försäkring
Hur funkar försäkring med privatleasing?
När du privatleasar en ny bil så ingår vagnskadegaranti. Det innebär att du endast behöver ha halvförsäkring på din nya bil. I halvförsäkringen finns någon som heter trafikförsäkring och den används för att skydda andra trafikanter som exempelvis om du skulle köra på mig och min bil i trafiken.
Ofta så har den återförsäljaren som du leasar bilen ifrån ett förslag på en vad en försäkring skulle kosta men det är helt fritt att välja på vilken du själv vill ha. Oftast kan de vara till fördel att använda återförsäljarens märkesförsäkring.
Om du har otur och hamnar i en situation där du behöver använda din försäkring så är det bara att ringa till försäkringsbolaget så sköter dom resten precis som vanligt. För att sammanfatta både garantier och försäkring så dubbelkolla så att allting finns under hela avtalsperioden.
Vad är ett privatleasing serviceavtal?
I ditt leasingavtal så kommer det till största sannolikhet finnas ett serviceavtal inkluderat i kostnaden. Var noggrann med och kolla vad som ingår och vad som inte ingår i ditt serviceavtal och kolla även om det går att köpa till något extra underhåll som kan vara till fördel för dig under leasingperioden.
För att nämna en tilläggstjänst som kan vara skön att ha ikluderat i månadskostnaden är hjulförvaring och däckskifte. Tänk va skönt att inte behöva rota i garaget eller i förrådet efter däcken när kylan börja närma sig utan bara ringa och beställa en tid.
Skatter och avgifter:
Vad det gäller skatter och avgifter är dom samma som om du skulle köpa bilen. Eftersom att det är du använder bilen så är det också du som skall betala vägskatt en gång per år och det ingår alltså inte i månadskostnaden. Övriga förbrukningskostnader som tillkommer är bland annat:
Spolarvätska, bränsle, böter, tvätt och avgifter osv.
De avgifter som skiljer från att köpa är att finansbolaget oftast har en uppläggningsavgift som du betalar en gång samt en fakturaavgift om du inte väljer att betala genom E-faktura eller autogiro. Dessa avgifter gäller självklart också om du tar ett lån för att finansiera din bil också.
En viktig punkt som vi inte får missa är räntan. Eftersom leasingavgifter oftast bygger på rörlig ränta kan månadskostnaden förändras både uppåt och nedåt beroende på ränteläget. En tumregel är att 1% ränteskillnad ger ungefär 100 kr i förändrad månadskostnad beräknat på en bil som kostar ca 150 000 kr.
Återlämning av privatleasing:
När det är ca 6 månader kvar på din leasing så kommer du bli kontaktad av din återförsäljare för ett skållad förhandstest. Där går ni igenom bilen tillsammans och för även se över om du är intresserad av att hämta ut en ny bil samma dag som du lämnar in din nuvarande.
Blir du inte kontaktad av din återförsäljare så är mitt tips att kontakta dem, det brukar enligt erfarenhet vara mycket bättre att ses en tid innan man skall lämna tillbaka sin bil. Det som kan hända när du lämnar tillbaka bilen är att du kan bli debiterat en avgift för övermilskostnad samt om inte bilen uppfyller Normalt slitage.
VIKTIGT
Du har hyrt den här bilen och när man hyr något skall man lämna tillbaka det. Mitt bästa tips är att tänka att den bilen du lämnar in skall återförsäljaren tvätta av invändigt och utvändigt för att sen annonsera och sälja.
Vilket skick hade du velat ha om du skulle köpa en bil som var tre år gammal och rullat 4500 mil av bilfirma?
Skillnaden här om man jämför om du hade köpt bilen är att du kanske inte hade gjort någonting åt en parkeringsskada på flera år medans när du leasar bilen har du ett förbestämt datum du skall lämna in bilen.
Förutom eventuella skador och övermil så betalar du inget annat alltså vilket är en stor fördel och väldigt bra service.
Något du skall fråga efter hos bilfirman är en skötselguide för hur dom bedömmer normalt slitage, som den här exempelvis, här ser du tydligt vad som är normalt och inte.
Andrahandsvärde:
Nu kommer vi till en av de största fördelarna med privatleasing som få faktiskt räknar in i priset man betalar per månad – Garanterat restvärde!
Du behöver alltså inte tänka på andrahandsvärdet mer än att följa de riktlinjer för normalt slitage och övermil.
- Du slipper sälja bilen själv genom att antingen agera säljare och byta in bilen och försöka få så högt pris av återförsäljaren som möjligt eller lägga ut den på annons och bli nedringd av 50 ”köpare” under en timme där alla ger dig bara ger dig skambud och i förlängningen bara göra en förlustaffär.
- Ingen privatperson tjänar pengar på att ha en bil. Bil är mig ett fortskaffningsmedel så varför äga något som du redan innan vet att värdet till 110% bara går neråt?
Köper du din mobil kontant eller betalar du av den genom ditt abonnemang?
För att sammanfatta denna punkt så kan du i lugn och ro koncentrera dig på vilken bil du vill ha nästa gång och inte hur du ska bli av med din nuvarande. Du lämnar enkelt tillbaka bilen till återförsäljaren och du kommer aldrig uppleva en situation om att du känner att du får sämre betalt för din bil än vad du hade tänkt.