Vad är privatleasing?

privatleasing

När en privatperson långtidshyr en bil till en fast månadskostnad så kallas det för privatleasing eller att leasa bil privat. Nästan alla märken erbjuder privatleasing till sina kunder. Normalt så leasar man en bil på 3 år alltså 36 månander. Det finns också avtal som sträcker sig 24 och 12 månader också. Den normala körsträckan som de flesta privatpersoner kör är 1500 mil per år. Även här finns det möjlighet till att ändra om man kör längre mil per år. I avtalet så brukar serviceavtal ingå. Det betyder att all den servicen som uppstår under tiden du brukar bilen står återförsäljaren för den kostnaden.

På denna sida hittar du allting som rör att leasa bil privat. Har du frågor eller inte hittar det du söker är du alltid välkommen att skriva till hej@biloffert.se eller kontakta vår kundservice.

Fördelar

Privatleasing står för bekymmersfritt bilägande. Det betyder att du har en fast månadskostnad och behöver inte oroa dig för oförutsedda utgifter. Du betalar ingen kontantinsats och du slipper sälja bilen efter avtalstiden är slut. Många som inte är insatta tycker att andrahandsvärdet av en bil är rena grekiskan att hålla koll på, även det slipper du med privatleasing eftersom återförsäljaren garanterar restvärdet på bilen när avtalstiden är slut. Du behöver alltså endast tänka på att hålla dig till de miltalet ni kommit överens om och hålla bilen i normalt slitage.

Nackdelar

Det är ibland svårt men framförallt dyrt att säga upp ett leasingavtal i förtid. Eftersom att man inte behöver lägga in någon kontantinsats när man hämtar ut bilen så ligger ofta bilens värderade pris under det finansierade beloppet hos finansbolaget om man skulle vilja säga upp avtalet i förtid. Samma sak gäller med bilens skick och körsträcka. Återförsäljaren som räknat med att bilen som kommer tillbaka efter leasingperioden är i normalt slitage för de miltal och period bilen har brukats. Du kan ej dra av räntan i deklarationen som du kan göra med ett billån.

Biloffert tips till dig som funderar på att leasa bil privat

För att hitta rätt bil till rätt pris måste du jämföra. Det kan du antingen göra på vår hemsida helt kostnadsfritt eller på det att åka till varje enskild bilfirma. Ta in flera offerter för att jämföra alla avtal och glöm inte att ställa frågor. En fördel med leasa bil privat är att det är enkelt. Det kräver också ett engangemang från dig att läsa igenom avtalet innan. Gör du det så slipper du till största sannolikhet obehagliga och dyra överraskningar vid avtalsperiodens slut.

Vad är onormalt slitage?

Normalt slitage är det skicket som bilåterförsäljaren förväntar sig att bilen är i när du lämnar in bilen efter avtalstiden. Onormalt slitage är alltså det slitage som är utöver vad som är normalt. De flesta har skötselråd som de skickar med när du hämtar bilen.

Vad kostar det att köra mer än avtalad körsträcka?

Det är lite olika för olika märken. Hos vissa bilhandlare så kostar det 7:- per över mil och hos vissa kostar det 15:- per övermil. Ta reda på vad varje extra mil kostar hos den du skall leasa hos och ha med i beräkningen att dina övermil blir kostsamma oavsett.

Vad är restvärde?

De flesta bilfirmor garanterar restvärdet på deras privatleasing. Restvärde är det värde som bilen står i efter avtalstiden hos finansbolaget. Man kan också likna det med att det är skulden som är kvar hos finansbolaget.
Exempel: Bilens nypris 134900:- Restvärdet efter 36 månaders leasing är 52% dvs 70148:- är restvärdet.

Räkneexempel – Köpa bil vs Privatleasing

Det finns många olika sätt att räkna ut kostnad för vad som är billigast och det finns flera olika hemsidor som har uträkningar för detta. En av dessa hemsidor är faktiskt Motormännen som gjort en undersökning om det nya bilägandet. Där visar uträkningen att om man väljer att leasa bil privat istället för att köpa är leasingalternativet billigare.

En annan bra artikel som vi vill tipsa om är Göteborgsposten som sammanställt en stor lista över återförsäljares privatleasingerbjudanden och vad det kostar per månad. För att sammanfatta ett av deras exempel så har vi valt en Golf TSI 110 hk genom bilfirman Din Bil. Om du skulle privatleasa den inklusive kostnader för skatt, service, försäkring och vinterhjul förvaring skulle den kosta ca 3030 kronor per månad. På tre år blir kostnaden totalt 109080 kronor. Att köpa bilen ny enligt artikeln så kostar det 197 500 kronor. Om du då tar ett billån så måste man lägga in 20 procent i kontantinsats (39500 kronor), därefter tar du ett billån på resterande beloppet 158000 kronor. Swedbank har en snabbkalkyl för att räkna ut månadskostnaden för billån och i det här fallet blir den 4661 kronor i 36 månader (Räntesats 3,95%). Kalkylen beräknar inte att bilen är helt betalad efter 36 månader utan att det ligger en skuld kvar på bilen likt privatleasingens restvärde.

  • Privatleasing Golf TSI 110 hk
    3030:- /mån (109 080:- efter tre år)
  • Köp Golf TSI 110 hk genom billån
    4661:- /mån (167796:- efter tre år)

För att du skall tjäna på att köpa bilen genom billån så måste du sälja bilen för minst 58000 kronor efter tre år. Vi uppskattar att säljpriset är ca 120 000 kronor efter tre år.

Om man vill köpa så behöver du kontantinsats för lånet, stå för service och själv hålla koll på andrahandsvärdet samt sköta försäljningen av bilen när det är dags att byta. Skillnaden genom att privatleasa en bil istället är att du låter återförsäljaren tillsammans med deras finansbolag räkna ut en månadskostnad som passar din budget och sedan sköter dom resten med det garanterade restvärdet osv. Om man kan räkna ut ett värde på allt mer jobb som det blir genom att köpa en bil så börjar man förstå varför att leasa bil har blivit så populärt det senaste.

Ring vår support kostnadsfritt
010 209 01 99