Vad är Normalt slitage privatleasing?

27 november, 2017
Publicerad av: Filip Samuelsson

Vad är egentligen normalt och onormalt slitage kan man fråga sig vad det gäller privatleasing. Detta är den punkt som est kunder känner sig osäkra på och nu skall vi klargöra vad som gäller. Vi har sammanfattat 5 st enkla tips att ta med dig innan du skriver på kontraktet

Tyvärr har media målat upp “Fällor med privatleasing” över återlämnandet av bilar vilket skapat en ytterligare osäkerhet hos kunderna. Det som ingen skrivit om är att i de flesta fall så är det inga oklarheter när en kund skall lämna tillbaka sin bil. Detta beror på att återförsäljaren informerat kunden innan om vad som gäller och vilka riktlinjer de har för normalt slitage efter avtalstiden. Dom fall då kunden känner sig lurad beror det ofta på att säljare inte informerat kunden och att kunden själv inte tagit reda på fakta vilket gör att återförsäljaren och kunden har olika syn på vad som är normalt och onormalt slitage.

1

Lita inte på att du kommer bli informerad om riktlinjerna för normalt slitage. Ta ditt ansvar och fråga!

2

Fråga återförsäljaren vilka riktlinjer som dom har satt upp för normalt slitage. Nästan alla bilåterförsäljare har olika rutiner samt ser detta på olika sätt.

3

Be återförsäljaren visa en tidigare leasingbil som har är godkänd för normalt slitage. Var smart och ta bilder på bilen! Skicka gärna ett mail till säljaren och bifoga bilderna på bilen ni kollat på tillsammans. Få bekräftelse att den bilen är godkänd.

4

Dokumentera och spara dina anteckningar så du vet hur du skall sköta din bil. Minnet kan vara bra men kort ibland, ta några minuter och skriv några rader för att komma ihåg till framtiden. I de flesta fall så träffar du som kund inte återförsäljaren mer än en max två ggr under leasingperioden vilket gör att det är väldigt lätt att glömma det ni gick igenom för 36 månader sedan när du skall lämna tillbaka bilen.

5

En del märken har Skötselråd där dem förklarar med bilder vad som är normalt slitage efter avtalstiden. En smart idé kan också vara att få be att få prata ett par minuter med den personen som testar de privatleasade bilar på din anläggning och be om de bästa tipsen för att sköta din bil.

 

Som du märker är detta ingen rocket science. Det gäller att ta sitt ansvar och kolla upp vad återförsäljaren anser är normalt slitage på privatleasing på den anläggning och det specifika märket.

Har du frågor kring normalt slitage vad det gäller privatleasing är du alltid välkommen att höra av dig till vår support via telefon, chat eller mail. Kontaktuppgifter hittar du under vår sida kundservice.

Lycka till!

Kommentera