Motormännens riksförbund: Privatleasing är billigare än att köpa!

8 mars, 2017
Publicerad av: Filip Samuelsson

Äntligen får man väl ändå säga. Äntligen så har Motormännen publicerat en artikel om “Det nya bilägandet” i Sverige där de jämför de olika alternativen till att äga en bil idag. Varför jag skriver äntligen är för att Motormännen är dem som vi har absolut högst förtroende för inom bilbranschen. Vad är kostnaden per år om man jämför att köpa en ny eller begagnad bil, privatleasa, tillhöra en bilpool eller långtidshyra? Jag har sammanfattat allting nedan.

Fabriksny bil

Alla har väl någon gång velat köpa en fabriksny bil. Fördelen är att bilen är ny, dvs fulla garantier, ren historik, senaste säkerheten och tekniken. Möjligheten till att välja all utrustning, färg osv finns också.

Kostnader per år

Beräkningen är baserad på en fabriksny bil  i Golfklass, med ett nybilsvärde på cirka 200.000 kronor. Årlig service/2.000 mil. Tänkt köpare är en 40-årig man boende i mellanstor stad. Beräknat på tre års ägande.

1.500 mil: cirka 50.000 kronor.

Begagnad bil

Som begagnatköpare slipper du det stora värdetappet. Beroende på hur gammal bilen är så påverkar det alla garantitider eftersom bilen är begagnad.

Kostnader per år

Beräkningen är baserad på en tre år gammal bil av Golfklass, värde cirka 120.000 kronor. Årlig service/2.000 mil. Tänkt köpare är en 40-årig man boende i mellanstor stad. Helförsäkring. Beräknat på tre års ägande.

1.500 mil: cirka 39.000 kronor.

Privatleasing

Privatleasing idag behöver knappt någon presentation. För att sammanfatta kort: Helt ny bil med fulla garantier, välj färg, utrustning och miltal per år så får du en månadskostnad för att bruka bilen utan handpennging eller ta några lån. När hyresperioden är slut så byter man ut den till en ny. Enkelt och smidigt.

Kostnader per år

Beräknad på 36 månaders kontrakt, ett  tillvalspaket, vinterhjul, försäkring Bas, bil  ur Golfklassen. Service ingår i priset. Drivmedel tillkommer. Fordonsskatt: Cirka 800 kronor/år.

1.500 mil: cirka 36.000 kronor.

Bilpool

Grundidén är att flera personer delar på bilarna och de fasta kostnaderna. Som medlem betalar du en engångsavgift vid registrering. Övriga kostnader beror på hur ofta du använder bilen: Vanligen fast månadsavgift, startavgift och kostnader som baseras på tid och körsträcka. Månadsavgiften är oftast 50–350 kronor, milkostnaden 20–30 kronor, inklusive drivmedel, och timavgiften 10–30 kronor. Parkeringskostnad, reparationer, försäkring, däck och skatt ingår i priset.

Kostnader per år

Baserat på bil i Golfklassen. Ett lånetillfälle motsvarar ett vardagsdygn. Kostnaden här nedan blir något missvisande då tanken med bilpooler är att körningarna är få och relativt korta. Drivmedel ingår i priserna.

1.500 mil (70 lånetillfällen): 68.200 kronor.

Långtidshyra

Du kan teckna avtal från en månad till en längre period, och har under avtalsperioden ensamrätt till ”din” bil. Under längre avtalsperioder har du även möjligt att byta bilmodell. Drivmedel, vägtullar och p-avgifter betalar du själv, till skillnad från en bilpool. Däremot är service, däckbyte, försäkringar och vägskatt inkluderat i hyran. Om du tecknar ett långtidskontrakt med exempelvis Hertz ingår 250 mils körning per månad, därefter kostar varje kilometer extra.

Kostnader per år

Beräknad på en bil i Golfklasstorlek.

1.500 mil: 73.200 kronor, plus moms.

Läs hela artikeln här:

https://www.motormannen.se/nyheter/nyheter-2016/det-nya-bilagandet/

Kommentera