Här är kunderna som väljer privatleasing

31 maj, 2016
Publicerad av: Filip Samuelsson

Trenden med privatleasing fortsätter att växa i Sverige.

Och enligt Motorbranschens riksförbund är det extra populärt inom vissa grupper.

“För mig blev det ett sätt att kunna köpa en ny bil på”, säger 30-årige Jesper Lindberg.

Siffrorna är tydliga. Att privatleasa sin bil blir allt mer poppis. Enligt Motorbranschens riksförbund var 17 procent av alla bilar som registrerades på privatpersoner under 2015, leasingbilar.

Över en fjärdedel av alla privatleasade bilar registrerades i Stockholm eller Västra Götaland. Om man istället tittar på andelen privatsålda personbilar så hamnar många av länen på mellan 10-20 procent när det gäller privaleasing. Här sticker Norrbotten ut. Där utgjorde de privatleasade bilarna bara 4 procent av det totala antalet, enligt Motorbranschens riksförbund.

Statistiken visar också att det finns något fler kvinnor bland de svenska privatleasingkunderna – 39 procent – om man jämfört med de kunder som inte privatleasat, där kvinnorna utgör 33 procent.

Det man också kan konstatera utifrån statistiken är att snittåldern bland de kunder som väljer leasingalternativet är något yngre än de som inte gör det. Bland privatleasarna var genomsnittsåldern för kvinnorna 44 år och 45 år och för männen. Något som kan jämföras med de som inte leasade, där samma siffror var 55 och 56 år. Om man sedan tittar på alla privatkunderna totalt var genomsnittet för kvinnor och män 51 respektive 54 år.

Men även förstagångsköpare sticker ut i statistiken. Bland de kvinnor som privatleasade sina bilar under 2015 köpte 20 procent av dem bil för första gången. Samma siffra för männen hamnade där på 13 procent. Detta skiljer sig mycket från de som inte valde privatleasing. Där blev siffrorna 9 respektive 4 procent.

30-årige Jesper Lindberg, bosatt i Göteborg, är en av de som testat leasingalternativet. Han gillade idén med att kunna köra en ny bil och slippa vara orolig för extra kostnader om något skulle gå sönder.

“Jag hade längtat efter en egen bil länge. Det är en frihet att kunna åka vart man vill när man vill. Det här var den första bilen jag köpte själv och det kändes som en smidig lösning. Jag sparade till en kontantinsats för att köpa lägenhet och kunde inte ta fler lån, alltså var ett billån inte aktuellt. Leasing ser banken inte som ett lån och därför var det ett bra alternativ för mig. Samtidigt ville jag ha en ny bil utan krångel, som inte riskerade att gå sönder”, säger Jesper Lindberg.

I dag är det fyra år sedan han skrev på leasingavtalet och när det gick ut tre år senare, valde han att köpa ut bilen.

“Jag skulle få tjänstebil inom något år och ville därför inte skriva på något nytt avtal. Restvärdet låg på 100 000 kronor och samma bil kostade runt 130 000 kronor hos andra bilfirmor, så det blev en bra affär för mig. När jag väl säljer bilen kommer jag i princip att få tillbaka pengarna”, säger han.

Vilka är de största fördelarna med privatleasing?

“Att jag inte behövde ta ett lån och faktiskt kunde få en ny bil. Sedan har jag krockat en gång och blivit påkörd av en buss en gång och vid båda tillfällena löste det sig väldigt smidigt med den försäkring som jag valde till i leasingavtalet.”

Vilka är de största nackdelarna?

“Att man var tvungen att välja ett visst antal mil som man fick köra när man tecknade avtalet. Jag kände mig inte riktigt fri utan fick fundera på om vi till exempel kunde åka till mig tjejs sommarstuga i Skåne och om det var värt det.”

Det finns ju en del kritik mot privatleasing och den handlar mycket om att det i slutändan blir ett dyrt alternativ för kunden, vad tycker du om det?

“Även om det blir dyrare så köper du ju en helhetsgrej och det är den du betalar för. Du slipper oroa dig för en massa extra kostnader om bilen skulle gå sönder och vet i förväg hur mycket det kommer att kosta per månad. Att fler unga gör det tror jag beror på att det kan vara svårt att få lån eller att man har andra stora kostnader, som att köpa bostad, som man vill prioritera. För mig blev det ett sätt att kunna få en bra bil på”, säger Jesper Lindberg.

Kommentera