Billån eller privatleasing?

Siffrorna för privatleasing är fortfarande väldigt hög i Sverige. Man har dock under en tid sett en trend i marknaden där fler och fler väljer att äga sin bil istället för privatleasing. Varför vill man äga och är vilket är det billigaste alternativet? Vi ska försöka ge svaret på dina frågor här. Fortsätt läs!

Billån

I skymundan av privatleasing så har tekniken och nya tjänster gjort det möjligt att få en konkurrenskraftig totalkalkyl om man väljer ett äga sin bil med hjälp av ett billån istället för privatleasing. Skillnaden med billån är att man behöver lägga minst 20% kontantinsats. Nyligen så lanserades en ny tjänst på marknaden som heter blipp där dom samlat de bästa tjänsterna för ett privat bilköp där billån, garanti och försäkring ingår. Många som jämför lite dyrare bilmodeller får ofta en bättre totalkalkyl med blipp än privatleasing.

Privatleasing

Privatleasing brukar vara synonymt med ett bekymmersfritt bilägande där man inte behöver tänka på andrahandsvärdet utan endast följer en fast månadskostnad. Du betalar heller ingen kontantinsats och du slipper sälja bilen efter avtalstiden är slut. Det är ibland svårt men framförallt dyrt att säga upp ett leasingavtal i förtid. Eftersom att man inte behöver lägga in någon kontantinsats när man hämtar ut bilen så ligger ofta bilens värderade pris under det finansierade beloppet hos finansbolaget om man skulle vilja säga upp avtalet i förtid.

Billån eller privatleasing vad är billigast?

För att jämföra vad som är billigast för just dig så är smartast att verkligen jämföra äpplen med äpplen dvs rätt modell och utrustning. Ibland så har återförsäljarna extra kampanjer på modeller som gör att privatleasing blir väldigt fördelaktigt samtidigt som man också på den privata marknaden kan hitta ett billigt och bra objekt för att finansiera genom ett billån från blipp. Det kan tala för båda sidor helt enkelt.

Volvo V90 – Billån vs Privatleasing

Billån
Om man går in på Blocket och söker på Volvo V90 D4 Momentum Diesel / Automat (7000 mil) och gör en kalkyl via blipp.se så blir månadskostnaden:

Annonspris: 246 000:-
Inkl Vinterhjul & fria mil per år

51 000:- kontantinsats

2 324:- Månadskostnad
+
800:- Försäkring
=
3124:- / mån inkl 1 års garanti och riktigt billån

Gör din egna uträkning här: https://blipp.se/kopa-begagnad-bil

Privatleasing
Om man klickar sig in på Volvos egna hemsida och väljer följande bil så blir månadskostnaden:

Volvo V90 Momentum Advanced Edition D4 FWD Automat
Inkl Vinterhjul & 2000 mil per år

0:- kontantinsats

5 544:- Leasingkostnad
+
800:- Försäkring
=
6344:- / mån

Sammanfattning

I vårt exempel där vi jämförde vad en Volvo V90 kostar just nu på Volvos egna hemsida kontra vad man kan köpa en Volvo V90 på Blocket så blev den begagnade bilen 3220:- / mån billigare, På 36 månader blir det 115 920:-.
Vi har inte tagit höjd för att du själv ska bekosta service om du skulle köpa bilen begagnad istället. Ett tips då är att lägga undan mellanskillnaden i en buffert som du kan ta av vid oförutsedda kostnader. Att köpa bil av en privatperson och sedan finansiera den via blipp är alltså solklart billigast men behöver inte vara bäst för dig. Om man jämför exempelvis Volkswagens erbjudande av privatleasing av bilar så är oftast deras kampanjer billigare än billån. Läs mer om Volkswagen Privatleasing här. Om du har frågor kring privat finansiering så finns det hjälp att få på blipps hemsida.

Maila vår support kostnadsfritt
hej@biloffert.se