5 tips om hur du klarar snökaoset när du privatleasar

23 november, 2017
Publicerad av: Filip Samuelsson

Vintern kommer alltid som en överraskning. Snökaoset bidrar till osäkerhet och vissa vågar knappt köra bil under vintern. Vi listar här 5 stycken enkla tips som kan göra dig till en bättre och säkrare förarna under vinterväglag när du privatleasar

1. Undvik sladd

Hur undviker man sladd på enklast sätt? Vårt bästa tips är att anpassa farten vid vinterväglag, kör inte för fort i korsningar eller kurvor utan ta det lugnt. Något som kan verka lite konstigt för ovana personer men dock så viktig är att det alltid är lättare att “gasa sig” ur en situation än att bromsa.

Du har bra möjligheter att klara av en situation med aktiv körning genom att sänka farten i god tid ett rödljus, en korsning eller före en kurva. Om bilen ändå sladdar är det viktigt som vi skrev ovan att du gasar dig ur situationen och försöker styra rätt bilen.

Det finns många teorier om hur du ska göra med bak- respektive framhjulsdriven bil, fyrhjulsdrift, automatlåda och moderna bilar med antisladdfunktion. Det viktigaste i alla situationer är att försöka få ner farten, alltid styra undan hindret och aldrig ge upp. Bilen kan snabbt få tillräckligt fäste för att du ska klara situationen. Testa gärna hur din bil fungerar genom att testa olika situationer på en större parkering.

Prova att bromsa häftigt på halt underlag och prova både en fram- respektive bakhjulssladd. Även i riktigt låga farter går det att lära sig hur bilen fungerar.

2. Blötsnö

På hösten och våren är det vanligt med snabba väderomslag. Regnovädret slår snabbt om till snö vilket ställer till det på vägarna. Det blir halt men framför allt blir sikten dålig då vindrutetorkarna fylls med snö som fryser fast.

Stanna ofta på rastplatser och gör rent torkarna. Se till att ha frysfri spolarvätska, men att använda för mycket vätska kan också förvärra problemet. Det är viktigt att torkarbladen är i bra skick så att byta dem på hösten är ett bra tips.

Blöt snö på vägen gör att du tappar fästet lätt, snön fyller däckens mönster. Sänk farten och håll avstånd till bilarna framför.

3. Snömodd i mitten

På våra vältrafikerade vägar blir det snabbt två relativt rena hjulspår med snömodd i mitten, i mitten av spåren men också i mitten av vägen. Här kan det ligga tung och blöt snö som är svår att forcera.

Försök att göra långa omkörningar och inte skära modden med en för brant vinkel. Det kräver stor försiktighet och att du tänker på att omkörningar tar längre tid. Se helst till att undvika att korsa snömodden, speciellt om det är mycket snö.

Se också upp med andra bilar som gör omkörningar i snömodd, både mötande och de som är i samma riktning. Tänk på att de här bilarna lätt kan få sladd. Blir du omkörd så var beredd att bromsa eller styra undan.

4. Snörök

När det blir kallare och snön lättare är det vanligt med så kallad snörök, alltså att det yr mycket snö framför och bakom bilen. Sikten blir lidande och återigen måste du sänka farten och hålla rejält avstånd.

Försök att titta långt fram på vägen och att inte bli sittande och stirra kort framför bilen. Se till att orientera dig på vägen med hjälp av sidlinjer och stolparna med reflexer.

5. Oplogade vägar

Som en lärdom efter kaoset förra året kan vi räkna med att plogbilarna inte är så aktiva i början och slutet av snösäsongen. Det betyder mycket snö på våra vägar och ett absolut krav på bra vinterdäck för att ta sig fram.

Att ha bra vinterdäck monterade från och med nu är ett absolut måste. Är det mycket snö på vägen så är det lätt att tappa fästet och få sladd. Däckets mönster klarar helt enkelt inte av att skyffla undan snön och däcken glider ovanpå snötäcket. Är det riktigt mycket snö så att det når underredet så lyfter det upp bilen som åker pulka ovanpå snön, det är den vanligaste orsaken till att du kör fast. Då hjälper varken bra däck eller fyrhjulsdrift.

Se till att inte stanna bilen på fel ställe. Det är också bra att ha en spade i bilen för att kunna ösa bort snö under bilen och få ner däcken. Är det riktigt mycket snö på vägen så se till att hålla bilen i rullning, då är det lättare att undvika att köra fast.

Kommentera